top of page

Tips om jouw medewerkers nog beter te motiveren

  • Coach Ludo
  • 16 mei 2016
  • 5 minuten om te lezen

Denk even aan volgende bemerkingen bij het leiden van jouw medewerkers!

Het succes van elke organisatie, dus ook van een zorgpraktijk, ligt o.a. bij gemotiveerde medewerkers. Als jouw medewerkers echt gemotiveerd zijn, dan zullen zij samen met jou de doelstellingen bereiken.

Uiteraard moeten de doelstellingen helder zijn voor jou én jouw medewerkers.

Welke factoren beïnvloeden nu de arbeidsmotivatie van jouw medewerkers?

Laten we de factoren bekijken die een negatieve invloed hebben op de motivatie van jouw medewerkers.

  • Een eerste belangrijke demotivator is dat jij als baas, manager niet duidelijk aanstuurt. –> Durf jij “goed/streng” zijn? Er is misschien geen duidelijkheid waarheen jij met de praktijk heen wil? Zullen er ontslagen zijn? Worden er nieuwe mensen aangeworven? Bespreek jij dit met jouw medewerkers? In hoeverre betrek jij jouw medewerkers bij de uitbouw van jouw praktijk?

  • Een tweede demotivator: het kan dat jouw doelstellingen niet helder zijn verwoord. –> Hoe zeker ben jij dat elke medewerker weet wat exact van hem/haar wordt verwacht? Het kan dat je niet duidelijk hebt gecommuniceerd wat je verwacht van de medewerker. Wat is de koers van jouw praktijk? Wil je meer nieuwe patiënten? Of kapitaliseer je op oude bestaande patiënten? Of beide?

  • Een derde demotivator: jij verwacht een gedrag van jouw medewerker naar de patiënten maar je hebt dat niet duidelijk verwoord. –> Wat verwacht je als gedrag van elke medewerker naar de patiënt? Hoe centraal staat de patiënt voor jou en hoe centraal wil je dat die bij jouw medewerker moet staan? Welke feedback geef jij aan jouw medewerkers? Is dat een dagelijkse feedback? Een wekelijkse of als het er eens van komt? Hoe tevreden zijn jouw patiënten? Weet je dit? Heb je dit op de één of andere manier gemeten?

  • Een vierde demotivator: de sfeer in de praktijk is onpersoonlijk. –> Wat weet je over jouw medewerker? Heb je een persoonlijke band? Hoe is de sfeer in jouw praktijk?

  • Een vijfde mogelijke demotivator: de manager van de praktijk heeft een erg autoritaire managementstijl en beslist alles voor iedereen. Zelfs vriendelijke bazen beslissen soms alles voor anderen en verstikken op die manier hun medewerkers.

Volgende factoren beïnvloeden de motivatie in positieve zin

  • Uitdagend werk. Ondanks het vaak repetitieve aan de zorgverstrekkende job, kan men de job uitdagend houden door in overleg te gaan met je medewerker. De medewerker krijgt hierdoor een bredere kijk op de praktijk. De medewerker kan op die manier dingen gaan doen

die vroeger niet tot zijn takenpakket behoorden.

  • De mogelijkheid dat de medewerker ten dele zijn werk zelf

kan inrichten. Zelfstandigheid wordt vaak gewaardeerd. Aan jou natuurlijk om voldoende overzicht te behouden en de kwaliteit in de gaten te houden. Het bepalen van doelstellingen qua zorgkwaliteit is hier belangrijk

  • Een passende beloning! De medewerker moet goed betaald worden. Ten slotte is jouw succes ook aan hem/haar te danken! Ook groei in de verloning over de jaren heen is belangrijk.

  • Een prettige werksfeer! Laat de medewerkers voelen dat je hen op prijs stelt. Zij moeten voelen dat ze belangrijk voor jou zijn.

  • Aandacht voor elke medewerker. Zorg ervoor dat je aandacht hebt voor elke medewerker individueel. Bij sluimerende conflicten tussen medewerkers moet je onmiddellijk optreden en de zaken niet laten escaleren,

De medewerker doen groeien!!!!! Zie verder voor het POP.

Denk aan volgende mogelijkheden om de motivatie bij jouw medewerkers nog beter op te “peppen”.

Taakverbreding (ook taakverruiming genoemd). Ervaren medewerkers kan je meer betrekken bij de strategie van jouw praktijk. Hou maandelijks een vergadering waarop je met hen bespreekt wat zij wensen voor de praktijk binnen 2 tot 3 jaar. Zo verruim je de taken van een geroutineerde (soms vastgelopen) topmedewerker.

Maandelijks een ernstig functioneringsgesprek voeren

Bespreek het functioneren van iedereen. Zie de methode van de One Minute Manager. Iedereen krijgt one-minute-goals. Zo weten medewerkers en managers wat ze van elkaar kunnen/zullen verwachten. Zo’n functioneringsgesprek gaat niet alleen over de techniciteit van de job in de praktijk. Het kan ook gaan over hoe de medewerker zich voelt, handelt, zich gedraagt. Een functioneringsgesprek bepaalt de toekomstige regels waarbinnen samengewerkt wordt. Vanaf nu zullen we allemaal ...etc

Bespreek de patiënten wekelijks

Als de kwaliteit naar patiënten belangrijk is, moet deze strikt in het oog worden gehouden. Dat wil zeggen dat elke medewerker verplicht over elke patiënt met jou als baas een gesprek heeft. Zo ken je ook de patiënten die je zelf niet behandelt. De manier waarop de medewerker zal praten over patiënten zal je veel leren over de wijze hoe de medewerker in het kwadrant (ik ben OK / Jij bent OK ) staat. Bij het weggaan van een medewerker ken je op die manier ook zijn patiënten, gesteld dat jullie dezelfde zorg verstrekken natuurlijk.

Maak voor elke medewerker een POP

Het is cruciaal dat de medewerker weet dat hij kan groeien. Een Persoonlijk OntwikkelingsPlan is hiervoor de aangewezen manier. Het POP vertrekt van het huidige kunnen van de medewerker en zijn ambities. Dan wordt een realistisch betaalbaar scholingsplan opgezet. Het kan bijv. dat een kinesist zich wenst bij te scholen tot osteopaat. Etc.

De ontwikkeling van elke medewerker helder maken, betekent meteen open kaart spelen over de koers van jouw praktijk.

Je kan de arbeidsomstandigheden aanpassen/lees verbeteren

Je kan de sfeer verbeteren door 1 x per kwartaal een activiteit te doen die buiten de praktijk ligt: bowling/fietstocht/boottocht/pretpark (als er nog kleine kinderen zijn bij de medewerkers)/brunch/.

Je kan verbouwen zodat er lichtinval is in de behandelruimte. Werken in kunstmatig licht is nu eenmaal minder aangenaam dan in daglicht.

Je geeft uiteraard steeds het goede voorbeeld: zo was je je handen in het zicht van de patiënt etc ... Als je niet wil dat anderen te laat komen, kom zelf op tijd. Zie naar de vele tips die werden gegeven tijdens het Boost seminarie.

Betrek de medewerkers bij het bedenken en verbeteren van de praktijk Hou dus maandelijks een ernstig werkoverleg.

Sommige medewerkers krijgen tijdelijk meer aandacht van jou

Zwangere medewerkers maak je het tijdelijk gemakkelijker. Oudere medewerkers laat je toe dat ze op hun ritme - vroeger beginnen of omgekeerd - hun werk zelf regelen, zonder in te boeten op de kwaliteit die geleverd wordt! Jonge medewerkers voelen duidelijk aan dat JIJ stuurt. Pas veel later laat

je de touwen iets losser. Cfr Goed/Streng zijn.

Schep die arbeidssfeer waarbij creatieve ideeën naar boven komen Volg samen met jouw medewerkers dezelfde training zoals Boost! Dan is het managen nadien stukken eenvoudiger, want je kan verwijzen naar een “onverdachte” training die iedereen volgde.

Als je afscheid neemt van medewerkers, doe dat dan in stijl en zorgvuldigheid. Degenen die blijven worden sterk beīnvloed door wat er gebeurt en jouw correctheid en vastberadenheid worden op zulke momenten getaxeerd. Bij een ongepast gedrag van jouw kant naar de ontslagen medewerker zal elke overblijvende medewerker denken dat dit hem/haar ook kan overkomen. Dit schept een onbehaaglijk gevoel. Ontslagen of gewoon het weggaan om andere redenen van een medewerker wordt besproken in neutrale, discrete en correcte termen op het maandelijkse overleg.

Spreek je medewerkers onmiddellijk aan op goed gedrag

Geef ze onmiddellijk een strook! (Appraisal)

Spreek je medewerkers onmiddellijk aan op slecht gedrag

Geef ze onmiddellijk een reprimande! Alleen voor het verkeerde gedrag of de verkeerde zaak. De medewerker blijft OK.

Een afspraak is een afspraak

Bij elk overleg/functioneringsgesprek handel je conform de regels die je opstelde en maak je heldere afspraken. Maak aan iedereen binnen de praktijk duidelijk dat afspraken afspraken zijn. Ook jij houdt je aan die afspraken.

Wil je zo'n proces van motivatie beter beheersen, just call me! 0477 99 25 97

 
 
 

תגובות


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 Ludo Poelaert

bottom of page