top of page

1.9 Hoe een onderneming starten

  • Foto van schrijver: LudoPoelaert
    LudoPoelaert
  • 6 dec 2014
  • 2 minuten om te lezen

Er bestaan vele websites die je wegwijs maken in het starten van je eigen onderneming.  Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers verenigt ongeveer 85.000 ondernemers, zelfstandigen, KMO’s en vrije beroepen in Vlaanderen en Brussel van eenmanszaak tot groei-KMO uit alle sectoren. Daarmee is het de grootste ondernemersorganisatie. Unizo helpt beginnende ondernemers op weg.  Bekijk even volgend video fragment.  Zenito is dan weer het ondernemersloket van Unizo.  Zenito is ook het sociaal verzekeringsfonds van Unizo en je kan bij Zenito ook een aanvullend pensioen aanvragen.

Hieronder enkele raadgevingen ivm het starten van een onderneming vanwege Zenito!

We beginnen met de VOORBEREIDING !

Je zal je dus goed informeren.  Raadpleeg eerst de basisvoorwaarden waaraan je moet voldoen om als zelfstandige te starten. Informeer dan naar de wettelijke formaliteiten die je naargelang je activiteit moet vervullen: bepaalde formaliteiten gelden voor alle zelfstandigen (bv. ondernemingsnummer) terwijl andere formaliteiten alleen in bepaalde gevallen moeten worden vervuld (bv. FAVV-vergunning voor restauranthouders).

Er bestaat een uitstekende Starters GPS of er is de startersbrochure van UNIZO.  Een must voor elke starter.

Als je start als zelfstandige ben je niet langer werknemer of ambtenaar. Eén van de kenmerken van dat sociaal statuut is dat je zelf instaat voor je sociale zekerheid.

Doe een HAALBAARHEIDSSTUDIE van je project!

Ook hiervoor kan je bij Unizo terecht.  Hun dienst Go4Business helpt je aardig op weg om de haalbaarheid van jouw project te bekijken.  Het is een traject dat +/- 6 maanden kan duren.

Maak een gedegen FINANCIEEL plan.

Het is aangeraden een financieel plan op te stellen.

  1. Het bezorgt je nuttige informatie over je business

  2. Het is een goed fundament en voorbereiding van je zaak

  3. Je staat met een goed onderbouwd financieel plan steviger in je schoenen bij onderhandelingen met mogelijke partners of financierders

Je financiële analyse moet je antwoord geven op een aantal vragen zoals:

  1. Hoeveel geld heb ik nodig om mijn plannen te realiseren?

  2. Waar haal ik dat geld vandaan? (Hoe) maak ik van de steunmaatregelen van de overheid en/of het Participatiefonds gebruik?

  3. Welke inkomsten verwacht ik?

  4. Wat zijn de te verwachten kosten? Deze kosten worden in uw investeringsplan samengevat

Jouw boekhouder zal je zeker willen helpen bij het opstellen van jouw financieel plan.

Het agentschap ondernemen heeft een waardevolle subsidiedatabank opgezet met hierin de meeste steunmaatregelen voor alle soorten ondernemingen.

Je zal een BTW nummer aanvragen, tenminste als je BTW-plichtig bent.  Dit is elke zelfstandige behalve sommige vrije beroepen (artsen etc).  Dit BTW nummer (10 posities lang) is meteen jouw ondernemingsnummer.  Dit nummer voegt jouw onderneming toe aan de KBO, de Kruispunt Bank voor Ondernemingen.

Via volgende link kan je elke Belgische onderneming opzoeken in die KBO.

Een voorbeeld.  Sioen Industries nv kan je opzoeken via het nummer 0441642780.

Als men het ondernemingsnummer van een onderneming NIET kent, maar men kent bijvoorbeeld wel de naam dan kan men via volgende link het ondernemingsnummer opzoeken.

Eén keer je het ondernemingsnummer kent van een onderneming kan je trouwens bij de nationale bank van België de balanscentrale opzoeken.  Deze geeft alle jaarrekeningen weer van publicatieplichtige ondernemingen in België.

Zo vind je via volgende link de jaarrekeningen van de zonet vermelde onderneming Sioen Industries.

Je moet je verder aansluiten bij een SOCIAAL VERZEKERINGSFONDS. Hier vind je de lijst.

Maar wat vooral belangrijk is, is dat je gaat PRATEN met ervaringsdeskundigen, nl. ondernemers die net of onlangs opgestart zijn.  Niet vergeten om CEO-cafés en andere netwerk-evenementen mee te pikken.

Comments


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 Ludo Poelaert

bottom of page